Bangunan Masjid Tanah

Majlis Perbandaran Alor Gajah

Latar Belakang Sejarah:

Sejarah Masjid Tanah mendapat nama sempena sebuah masjid yang terletak di tengah-tengah pekan yang dibina daripada tanah di tepian sungai. Nama asal adalah Pekan Sungai Baru sempena nama sebatang sungai iaitu sungai baru. Lokasi masjid tersebut dibina di tepi sungai itu dan terletak di dalam Pekan masjid Tanah. Masjid ini dibina pada tahun 1800an oleh seorang Sheikh yang bernama Sheikh Khadi Abdul Latif berasal dari Gujerat India namun sebenarnya dari keturunan Arab Yaman.

          Namun Haji Sulong bin Sibeng merupakan orang tempatan yang turut bekerja keras dalam pembinaanya. Pada awal pembinaannya kesemua bahagian baik lantai mahupun dindingnya diperbuat daripada tanah. Maka dari situlah ia dikenali umum sebagai Masjid Tanah. Pada tahun 1951 masjid ini diubahsuai. Antara kerja-kerja yang dilakukan ialah memperbaiki tapak dan menggantikan atapnya. Masjid Tanah suatu ketika dahulu adalah sebuah pekan perdagangan yang dibawa daripada Kota Melaka ke daerah-daerah sekitar utara Negeri Melaka dan Alor Gajah dan juga sebaliknya. Masjid Tanah dihuni pelbagai lapisan masyarakat yang penduduk utamanya adalah berbangsa Melayu. Disebabkan lokasinya yang berda di dalam daerah Alor Gajah dan berdekatan dengan sempadan Negeri Sembilan, sebilangan besar dari penduduk Masjid Tanah dan kampung-kampung sekelilingnya bertutur dalam loghat Negeri Sembilan atau loghat Minang, atau lebih dikenali oleh orang Masjid Tanah dengan loghat ‘Hulu’ atau ‘Cakap Hulu’.  Bagi penduduk asal dan anak-anak Masjid Tanah yang asal. Pekan Masjid Tanah dipanggil ‘SIMPANG’ merujuk kepada pekan asal yang mempunyai 3 simpang (simpang tiga di hadapan Jam Besar Masjid Tanah)

Galeri

Info Pantas

Alamat

Bangunan Masjid Tanah
Pekan Masjid Tanah, 78000 Alor Gajah, Melaka.

Majlis Perbandaran Alor Gajah (MPAG),
Lebuh AMJ,
78000 Alor Gajah,
Melaka, Malaysia.

GPS : 2.3820644,102.209822

TALIAN AM : 06-333 3333 | 06-556 1010 | 06-556 2575
FAKS : 06-556 4909
E-MEL : mpag@mpag.gov.my

Paparan Terbaik :  Menggunakan Versi Terkini Microsoft Edge / Mozilla Firefox  / Google Chrome ke atas Dengan Resolusi 1366 x 768 atau peranti responsif.
Penafian : Majlis Perbandaran Alor Gajah (MPAG) Tidak Bertanggungjawab Terhadap Sebarang Kehilangan Atau Kerosakan Yang Dialami Kerana Menggunakan Maklumat Dalam Laman Ini.

Portal Rasmi Majlis Perbandaran Alor Gajah

MyGov Portal Amiro Technology Sdn Bhd

privasi

Senarai Taman Dan Rumah Awam Di Dalam Daerah Alor Gajah MELAKAPAY

Hak Cipta Terpelihara © 2024 Majlis Perbandaran Alor Gajah (MPAG)

Kemaskini Terakhir : 16 May 2024 @ 12:17 pm | Jumlah Pelawat : 1171550

Skip to content